Ballenbak tips: 10 x tips waar je op moet letten met een ballenbak kopen

Home | Blog | Ballenbak tips: 10 x tips waar je op moet letten met een ballenbak kopen

In deze ballenbak blog neem ik jullie mee in de wereld van ballenbakken! Waar moet je aan denken bij een ballenbak kopen? Ballenbakken zijn er in grote en kleine maten, voor baby’s, kinderen én zelfs volwassenen. Maar wat is de beste ballenbak? En waar moet ik op letten als ik een ballenbak wil kopen? We vertellen je alles over de verschillende opties, het resultaat én hoe je een ballenbak goed schoon en veilig houdt. Lees je mee?

Door onze jarenlange ervaring in ballenbakken verkopen hebben we ondertussen heel veel ouders en ervaringsdeskundigen gesproken over wat zij precies zoeken in een ballenbak. Kernwoorden zijn hierin; de ballenbak moet vooral leuk en mooi zijn. Daarnaast vinden ouders veiligheid en formaat ook belangrijke aspecten.

1. Leuke ballenbak

De belangrijkste ballenbak tip is dat kinderen de ballenbak leuk zullen vinden. Nodigt een ballenbak uit om er in te duiken? Kunnen kinderen niet wachten om te spelen met de ballen en ballenbak? Dan heb je het belangrijkste doel al bereikt. Veel kinderen vinden spelen in een ballenbak erg leuk, al van baby af aan. Als ouders denken we soms; hoe groter, hoe beter. Echter maakt het voor kinderen vaak helemaal niet zo veel uit hoe groot iets is. Een ballenbak is een ballenbak, daarvoor hoef je niet perse een ballenbak van 3 meter in je woonkamer te plaatsen.

Een ballenbak blijft vaak leuk voor kinderen totdat ze 6-7 jaar worden. Daarna zijn ze wel daadwerkelijk op zoek naar een grotere variant, die waarschijnlijk niet meer in huis past. In dat geval kan je beter een dagje naar een binnenspeeltuin gaan of ander uitdagend speelgoed in huis halen. Een binnen ballenbak in huis is voornamelijk voor baby’s, peuters en kleuters echt een leuke activiteit.

2. Uitstraling

Als je van plan bent om de ballenbak in de woonkamer, speelkamer of slaapkamer te plaatsen dan is het handig om even te kijken welke kleur ballenbak en ballen je kiest. Heb je een woonkamer met vooral neutrale kleuren? Dan is een grijze ballenbak met neutrale ballen wellicht een goede optie, denk hierbij aan een ballenbak safari. De gouden, zilver en parelmoer kleuren passen in bijna élk interieur. Heeft jouw dochter een roze slaapkamer en komt de ballenbak daar te staan? Dan is een roze ballenbak zeker een leuke optie. Kijk hierbij even of de kleur ballen inderdaad goed past bij de tinten roze in de slaapkamer. Zodra de locatie van de ballenbak bekend is, kan dit allemaal mee worden genomen in de overweging welke kleur ballenbak je graag wilt hebben. Veel leuke inspiratie voor woon en speelkamers in combinatie met een ballenbak vind je ook op Instagram of via Pinterest.

3. Kwaliteit van de ballenbak

Zodra je een ballenbak wilt kopen kijk je ook naar de kwaliteit. De kwaliteit van een ballenbak is uiteraard belangrijk. Gaat een ballenbak langer mee? Of valt deze direct uit elkaar zodra er een kindje in springt? Ballenbakken van schuim gaan vaak langer mee dan ballenbakken met losse stokken aan de zijkant om de wand omhoog te houden. De stokjes kunnen breken of losgaan tijdens het spelen, zeker wanneer er meer dan 1 kindje in de ballenbak zit is dit een verhoogd risico. Een ballenbak hoort in ieder geval een aantal jaar mee te gaan. Kies er daarom voor om gelijk goed te investeren in een ballenbak, dat voorkomt dat je over een half jaar nogmaals een ballenbak moet aanschaffen.

4. Hygiëne van de ballenbak

Het is belangrijk dat een ballenbak goed schoon te maken is. Doordat baby’s en kinderen vaak veel in een ballenbak spelen met de ballen is het belangrijk om op de hygiëne te letten. Is de hoes van de ballenbak bijvoorbeeld afneembaar? De hoezen van bijvoorbeeld Kidsdouche ballenbakken zijn allemaal afneembaar en mogen in de wasmachine op 30 graden. Zo houd je de ballenbak zelf gemakkelijk schoon. Kunnen de ballen gemakkelijk worden schoon gemaakt? Kidsdouche ballenbak ballen kunnen worden schoongemaakt onder de kraan, in een emmer water of in een badkuip. Let altijd even op dat alle ballen weer helemaal droog zijn voordat deze worden teruggeplaatst in de ballenbak.

Wil je even snel de ballenbak schoonmaken? Neem dan een vochtige doek en haal de eventuele vlekjes weg. Ook kan een ballenbak worden uitgezogen met de stofzuiger. Uiteraard is voorkomen beter dan genezen; let erop dat je kindje niet met eten in de ballenbak gaat. Zo voorkom je onnodige vlekken of kruimels in of op de ballenbak.

5. Materiaal van de ballenbak

Let bij je keuze van een ballenbak kopen op het materiaal van de ballenbak. Is een ballenbak gemaakt met synthetische materialen, van plastic of juist natuurlijke materialen? Hoe jonger je kindje hoe belangrijker het is dat hij of zij zacht en fijn in een ballenbak kan spelen. Er zijn ballenbakken die bestaan uit 100% katoen, waardoor ze niet schadelijk zijn voor je kindje. Ben je op zoek naar een super zachte stof? Dan is een velvet ballenbak stof wellicht een goede optie. Velvet ballenbakken zijn vaak iets duurder in aanschaf, maar door de zachte stof zijn ze dit zeker waard. Bij elke ballenbak moet worden vermeld van welk materiaal het is gemaakt, let hier dus op bij de aanschaf.

6. Ballenbak met ballen

Een groot verschil in de diverse ballenbakken die worden aangeboden is of er al ballen bij zitten. Losse ballen zijn vaak duurder dan complete ballenbakken met ballen er al bij in. Kidsdouche levert standaard 200 of 250 ballen bij een ballenbak. Hierdoor heb je alles in één keer in huis. Ballen kunnen ook los worden aangeschaft. Er worden ook ballenbakken aangeboden op de markt met 50 of 100 ballen, dit is vaak te weinig om echt leuk mee te spelen vinden veel ouders. Denk hierover na bij de aanschaf; moet ik nog extra losse ballen aanschaffen? Een ronde ballenbak heeft vaak met 200 of 250 ballen genoeg voor uren speelplezier.

7. Veiligheid ballenbak

Als ouders vinden we het belangrijk dat kinderen veilig kunnen spelen. Let er daarom op of een ballenbak beschikt over een CE-certificaat, het OEKO-TEX 100 certificaat heeft en of de ballen BPA vrij zijn. Indien de ballen bijvoorbeeld niet BPA vrij zijn dan kan dit betekenen dat er schadelijke stoffen zijn gebruikt bij de productie. Voorkom dit door goed te kijken naar wat de verkoper aangeeft. Daarnaast is het belangrijk om toezicht te houden als je kindje speelt in of rondom de ballenbak. Controleer geregeld de ballenbak en ballen om te zien of er dingen stuk zijn. Is een ballenbak bal bijvoorbeeld lek of stuk? Gooi deze dan direct weg. Door de ballenbak geregeld schoon te maken zorg je er ook voor dat je eventuele gebreken eerder ziet, waardoor de veiligheid kan worden gewaarborgd.

8. Is de ballenbak toegankelijk voor kinderen?

Het is fijn als kinderen steeds meer zelfstandig gebruik kunnen maken van de ballenbak. Een belangrijk punt hiervoor is de toegankelijkheid van de ballenbak. Kan een baby of peuter gemakkelijk in een ballenbak kruipen, klimmen of stappen? Er zijn ballenbakken waarvan de rand dit niet heel prettig vindt en daardoor eerder stuk/ los gaat, of waarvan zelfs de gehele ballenbak omvalt. Hoe hoger de rand hoe groter de uitdaging wordt om zelfstandig in de ballenbak te komen. Ervaring leert daarom dat een rand van 30 centimeter een mooie hoogte is voor baby’s, peuters en kleuters. Baby’s kunnen gemakkelijk tegen de rand zitten als ze spelen in de ballenbak en leren snel om over de rand heen te kruipen. Peuters en kleuters stappen gemakkelijk over de rand heen. Als een ballenbak is gemaakt met schuim geeft de rand vaak ook wat extra houvast bij het in én uitstappen.

Kies een ballenbak die praktisch en qua uitstraling bij jullie kinderen past.

9. Levering van ballenbak

De levertijd van een ballenbak kan erg verschillen. Diverse partijen leveren ballenbakken vanuit het buitenland, waardoor de levertijd kan oplopen tussen de 2 en 6 weken. Heb je binnenkort of zelfs vandaag al een ballenbak nodig? Dan ben je bij Kidsdouche aan het juiste adres. Ballenbakken worden vanuit voorraad in Nederland geleverd, soms zelfs dezelfde dag nog. Zo heb je, ook als je last-minute een ballenbak nodig hebt, snel je bestelling binnen. Vooral in de maanden november en december is het goed om te letten op de levertijd van een ballenbak, dit voorkomt teleurstellingen. Het is zonde als je eerder een ballenbak nodig hebt dan dat een bedrijf kan leveren.

10. Persoonlijke voorkeur

Het allerbelangrijkste is dat jullie een ballenbak kopen die bij jou en jouw kleintje past. Hoeveel ruimte heb je, welke vorm wil je? Hoe oud is je kindje en welke kleuren passen bij hem of haar? Welke ballenbak je ook kiest, het mooiste is de glimlach op het gezicht van jouw kindje zodra hij of zij de ballenbak ziet. Kies een ballenbak die past binnen jullie budget, ruimte en wensen; dan komen de uren speelplezier vast vanzelf goed.

Persoonlijke ervaring

Zelf ben ik moeder van jonge kinderen én hebben we een ballenbak in de slaapkamer van onze dochter staan. Vooral het zelfstandige spelen vind ik een groot voordeel, het spelen in een ballenbak maakt geen onnodig lawaai en een ballenbak is een plek waar onze kinderen zich gemakkelijk kunnen terugtrekken. Het samen spelen in de ballenbak wordt steeds meer gedaan én daarnaast is onze kleuter veel aan het oefenen met tellen. We maken van het opruimen van de ballen gelijk een leermoment door alle ballen te tellen en met onze peuter bespreken we welke kleuren de ballenbak ballen hebben. Hierdoor is spelen in de ballenbak niet alleen erg leuk en gezellig, maar leren onze kinderen ook andere vaardigheden door spelenderwijs te leren.  

Onze ballenbak

Persoonlijk hebben we gekozen voor een grijze ballenbak van schuim. We hebben verschillende kleuren ballen die we geregeld afwisselen, zodat we soms een compleet roze ballenbak hebben en een ander moment weer blauw met zilver. De kinderen vinden het elke keer weer leuk om nieuwe dingen te ontdekken tijdens het spelen in de ballenbak. Door de lage opstap van 30 centimeter in onze ballenbak komt ook onze peuter al sinds babyleeftijd zelf in de ballenbak.

Het schoonmaken van de ballen en ballenbak doe ik zelf bij mooi weer. De ballen en hoes worden buiten in de zon eerder droog en de kinderen kunnen zelf helpen bij het schoonmaken van de ballen.

Zo wordt het schoonmaken een leuke activiteit met een fijn resultaat voor zowel mama als de kinderen.

Welke ballenbak je ook kiest, ik wens je heel veel succes in de zoektocht naar de perfecte ballenbak voor jullie. We hopen dat jullie en jullie kinderen net zoveel plezier zullen hebben tijdens het spelen in de ballenbak als wij en onze kinderen.

Heb je vragen naar aanleiding van deze blog of wil je een ballenbak kopen? Neem dan even contact met ons op. We helpen je graag.

Deel het bericht